Informatie over lichaamshouding en proprioceptie

Gevoel van lichaamsbewustzijn

Proprioceptie of positiezin is het vermogen om de positie van je eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het geeft je het gevoel van lichaamsbewustzijn en regelt de kracht en druk van het lichaam. Een goed werkende proprioceptie is de voorwaarde om ruimtelijk goed te kunnen functioneren.  Proprioceptie wordt gezien als een zintuig en werkt in op je balans, het evenwichtsorgaan en op het visuele systeem.

Proprioceptieve systeem

Regulerende taak

Het proprioceptieve systeem heeft een belangrijke regulerende taak bij sensorische verwerking aangezien proprioceptieve input kan helpen bij het regelen van de reacties op sensorische prikkels. Een goed ontwikkeld proprioceptief systeem kan kalmerend werken bij kinderen die snel overprikkeld of hyperactief zijn. Maar het kan ook de andere kant op werken en stimulerend zijn voor kinderen die behoefte hebben aan extra prikkeling om de concentratie en focus te verbeteren en zo het leren makkelijker te maken.

“Evenwicht” heeft 3 pijlers:

  • Je vestibulair systeem ofwel je evenwichtsorgaan
  • Je visuele waarneming vanuit je gezichtsvermogen
  • Je proprioceptie wat hiervoor de spieren, gewrichten en huid gebruikt.

Als één van de drie om wat voor reden dan ook uitvalt proberen de andere twee te compenseren. 

Verstoring 

Kenmerken en problemen

Bij verstoring van het evenwichtsorgaan of de visuele waarneming kun je problemen met de balans krijgen.

Maar bij verstoring van de prikkelverwerking die via je proprioceptie verloopt kun je ook problemen met de balans krijgen. De proprioceptie is het lastigst om te compenseren. Bij een verminderde proprioceptie steunen de hersenen meer op de visuele waarneming. Er kan dan visuele overprikkeling onststaan als de omgeving complex en druk is bijvoorbeeld. Denk maar aan een rumoerig klaslokaal.

Er is een verschil tussen de begrippen “perceptie” en “proprioceptie”: bij beide gaat het om selectie, interpretatie en organisatie van zintuiglijke informatie. Bij proprioceptie gaat het echter om jouw eigen proces via al jouw zintuigen: horen, zien, voelen, proeven en ruiken. Om dit te trainen werken we met allerlei oefeningen.

    Vrijblijvend kennismakingsgesprek

     

    Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en we kijken samen wat ik voor jou kan doen!!